Средновековната крепост "Баба Вида" ще се управлява от община Видин за срок от 10 г., решиха министрите от втория кабинет "Борисов" по време на днешното правителствено заседание.

Крепостта „Баба Вида” се руши, нужни са над 5 млн. лв. за спешна реставрация

Крепостта „Баба Вида” се руши, нужни са над 5 млн. лв. за спешна реставрация

Ще се кандидатства по европейска програма

Решението ще позволи на местната власт да изготви цялостен проект за дългосрочно и трайно поддържане и опазване на крепостта, която има статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория "национално значение", и на парка около нея. Така ще бъдат създадени допълнителни възможности за развитие на туризма в региона.

Рисково е състоянието на крепостта "баба Вида"

Рисково е състоянието на крепостта "баба Вида"

Има и спешни препоръки в доклада за опазване на средновековната крепост

С друго решение правителството прехвърли на община Велико Търново правото на собственост върху имоти, разположени на "Беляковско шосе" №8 в града. Те ще послужат за реализацията на проект за изграждане на инфраструктура с отворен достъп - зони за обществен отдих, елементи на градската среда и улични мрежи.

Община Шумен получи терен от 54,4 дка със застроените на него 32 сгради за изграждането на логистичен център. Имотът е бил в управление на Министерството на отбраната.

Интернет страница за Баба Вида спечели на Националната олимпиада по IT

Ученици от Видинската гимназия с преподаване на чужди езици спечелиха първо място

Правителството даде съгласието си да бъде продаден апартамент във Варна, собственост на "Български пощи" ЕАД, чрез търг с тайно наддаване. Жилището не е необходимо за изпълнението на основната дейност на дружеството.

Министерството на земеделието и храните получи правото на управление на част от имот за нуждите на Областна дирекция "Земеделие" в Сливен. С това решение ще може да се настанят в две помещения служителите от Общинската служба по земеделие в Нова Загора.