Жителите на община Кресна не се съгласиха с предложения вариант за строежа на лот 3.2 на АМ "Струма" в Кресненския пролом.

С пари за магистрала "Хемус" строят "Струма"?

С пари за магистрала "Хемус" строят "Струма"?

Има риск за строежа на магистралата, призна транспортния министър Московски

Предложението за въпросната отсечка е сегашният път през Кресненското дефиле да остане като скоростна отсечка в посока Кулата, а не магистрала. В посока София се предвижда изграждането на нов път, който ще има статут на магистрала. След Кресна пътят ще се изкачва по стръмните завишения на Кресненския пролом и ще слиза в Симитлийската котловина, при село Полето.

Според местни обаче пътят Е-79 не трябва да се затваря.

Решение за Лот 3. 2 от АМ „Струма” – най-късно 2019 г.

Решение за Лот 3. 2 от АМ „Струма” – най-късно 2019 г.

Оптимистично през декември 2018 г.

По думите на кмета на село Долна Градешница Стоян Акареев пред БНР пътищата не се дублират и населението не е съгласно да се затваря отсечката Кресна Симитли. "По-добре да си е отгоре, защото рано или късно ще дойде време, когато ще трябва да се плаща на магистралата", заяви той и допълни, че винаги трябва да има алтернативен път, по който да се осъществява предвижването докато се извършват дейностите по изграждането на нов път или ако хората не искат да използват магистралата.

Според местните жителите старият път през Кресненското дефиле трябва да си остане в сегашния му вид, за да може хората да имат право на избор и сами да решават дали да се качват на магистралата или да пътуват по стария път. Когато започне да се търси заплащане за използването на магистралата, задължително трябва да има алтернативен път, по който таксите да се заобиколят.

Бизнеса в региона също се обяви против сегашния план за изграждането на лот 3.2 на АМ "Струма". Според бизнесмени цялата магистрала трябва да се изгради от северната част на пролома, а сегашният път през Кресненското дефиле - да си остане като алтернативен.

17 желаещи да строят тунел "Железница" на магистрала Струма

17 желаещи да строят тунел "Железница" на магистрала Струма

Обществената поръчка е за изпълнител на 4,46-километров участък от АМ „Струма“