Около 50 работници от Завод за металорежещи машини- Сливен са в процедура за съкращение.

Това съобщи председателят на КТ Подкрепа в Сливен Емил Петков, цитиран от sliven.info.

В началото на годината без работа в завода останаха други 38 души. По думите на Петков кризата в най - големия машиностроителен завод в региона продължава. Работниците са преминали на 4 часов работен ден, няма и поръчки.

На половин работен ден са 322-ма служители. Компенсациите за работещите на непълен работен ден биха помогнали на завода, но заради големия брой служители в ЗММ - Сливен и недостига на средства, фирмата не успя да се класира за финансиране, коментира още Петков.

В останалите сектори също има проблеми. Без работа ще останат 32 служители на фирма "Вини" - Сливен, които в момента са в процедура на съкращаване.

И шивашките предприятия в областта са затруднени, няма поръчки и при тях кризата се усеща доста сериозно, допълни синдикалистът.

По думите на Емил Петков в региона обаче няма затворени шивашки фирми. "Затруднения безспорно има. Кризата се усеща силно, но всички се опитват да оцеляват и засега нямам данни за затворени шивашки предприятия", обясни той.

В най - голямото текстилно предприятие в региона - "Миролио" на този етап няма затруднения, фирмата е получила поръчка и всички служители са на работа.