Един от лъвовете, изведени от зоологическата градина в Разград, постъпи за лечение в Зоологическата градина в София, където е и единствения национален спасителен център за екзотични животни.
Лъвът Асен беше транспортиран до София със специализиран транспорт и при повишено внимание от риск за влошаване на здравословното му състояние.

Още при постъпването си в зоопарка в София лъвът Асен е бил диагностициран с видимо тежко физическо и психическо състояние.

Към момента животното минава през различни медицински прегледи, за да може да се установи цялостното му здравно състояние. Следва комисия от ветеринари да набележат бъдещите мерки за подобряването на здравето на лъва.

Лъвът е настанен в отделна сграда, където има на разположение четири големи помещения, в част от които се провеждат и поредица от рехабилитационни упражнения, за укрепване на физическото му състояние.

Лъвът Асен ще остане в Столичния зоопарк до трайното подобряване на неговото състояние, след което ще бъде транспортиран до едно от убежищата за големи котки на фондация "Четири лапи".