Бързият влак № 4647 от Русе за Димитровград престоя от 00:35 ч. до 03:01 ч. в участъка между гарите Соколово и Дряново поради скъсване на оста, която свързва челната двойка колела на локомотива.

При произшествието няма пострадали пътници или железопътен персонал, съобщиха от БДЖ.

В петте вагона на композицията са пътували общо 28 пътника.Влакът се е движил със скорост 62 км/ч при допустима скорост в този участък 65 км/ч.

Благодарение на бързите реакции на локомотивната бригада, която незабавно е задействала внезапната спирачка, композицията е спряла движението си без да има риск от инцидент.

БДЖ са осигурили друг локомотив, който да изтегли вагоните от композицията на бързия влак в гара Соколово. Железопътният превозвач организира и автобуси, с които да се транспортират пътниците между Соколово и Дряново.

В този участък с автобуси бяха превозени както пътниците от бързия влак № 4647, така и четиридесет и двамата пътници от бързия влак № 4646, движещ се в обратната посока (от Димитровград за Русе).

След изтеглянето на авариралия локомотив, движението на влакове в участъка между Соколово и Дряново е възстановено в 05:00 ч. Временното прекъсване на влаковия трафик не се е отразило върху разписанията на други влакове в участъка.

От БДЖ са назначили комисия, която  да анализира причините за скъсването на челната колоос на локомотива, обслужвал бързия влак № 4647. Този локомотив е преминал през ремонт по график в края на септември 2008 г.

При дефектоскопския преглед  не са констатирани отклонения от параметрите за якост и цялост на колоосите.