Община Лом е отличена с трета награда в кампанията DOSTA на Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа. Това съобщиха от общинската администрация, цитирани от БНР.

 Наградата е присъдена за усилията на общинското ръководство за интеграция на ромите и за етническата толерантност в общината. Тя е връчена на кмета на Лом Пенка Пенкова на церемония в главната квартира на Конгреса на регионалните власти в Страсбург.

Наградата DOSTA (на ромски означава "стига") е учредена през 2007 година. Тя се връчва на общини от Европа, които провеждат успешна политика за интеграция на ромите.

Първа наградав компанията е присъдена на общините Мостар и Приджедор от Босна и Херцеговина, втора - на гръцката община Валос, а трета - на община Лом.

Комисията, председателствана от президента на Конгреса на местните и регионални власти Явуз Милдон, е разгледала 26 номинации на общини от Източна и Централна Европа.

В изявление за медиите кметът на Лом Пенка Пенкова обяви, че приема наградата като признание за усилията на местната власт и неправителствените организации в община Лом за подобряване живота на ромитев най-бедния региона в ЕС.

В община Лом българи и роми сме осъзнали, че на тази земя има хляб за всички и няма какво да делим, заяви след получаване на наградата кметът на Лом. От години живеем в мир и съгласие, отнасяме се с уважение и доверие едни към други, каза още той