Община Лом спечели делото срещу фирмата "Титан Север" за възлагане на концесия за сметосъбиране.

Върховният административен съд е решил, че кметът Пенка Пенкова основателно е прекратила откритата процедура по обществената поръчка за извършване на дейностите по градската чистота, която беше оспорвана от фирмата.

Отсега нататък община Лом ще поеме почистването на града.
Заради неизпълнението на договора от страна на "Титан Север" крайдунавският град потъна в отпадъци и се стигна до обявяването на бедствено положение, съобщава БНР.

Вероятно то ще продължи още няколко месеца, докато заработи общинска фирма за сметосъбиране и сметоизвозване или бъде обявена нова обществена поръчка.

се обаче "Титан Север" да си прибере съдовете за смет и тогава на домакинствата ще бъдат раздавани найлонови чували за събиране на битовите отпадъци.

От началото на май в Лом работи наета от общините Козлодуй, Берковица, Свищов, Брусарци, Якимово и Кричим сметосъбираща техника.

Сформиран е обществен съвет по чистотата, който мобилизира в почивните дни служители на местната администрация в помощ на заетите по социални програми.

В разпространено от пресслужбата на общината изявление, кметът Пенка Пенкова призовава гражданите да проявят търпение и разбиране.