На 1400 души през 2021 г. БЧК е оказала помощ в планините, през 2020 г. тези случаи са били 2503. Данните представи директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК Емил Нешев на пресконференция, посветена на предстоящия зимен сезон.

Спасителните акции по планини до 30 ноември 2021 са 143, като при тях 166 души са били пострадали. Десет жертви отчитат от Българския червен кръст. На 155 е оказана помощ, а един човек е още в неизвестност

Изчезналият в Рила сноубордист не е в района на падналата лавина

Изчезналият в Рила сноубордист не е в района на падналата лавина

Спасителите очакват да го открият в близост до телефона му

За 2020 г. оказаните спасителни акции във високите планини са били 114. Най-много спасителни акции са извършени в планините Стара планина, Рила, Пирин, Витоша, Осогово, Беласица, Родопи и Славянка.

Причините за нещастията в планините са подценяване на условията, недооценяване на възможностите, непознаване на терена и особеностите на метеорологичния процес, слаба физическа подготовка, а за инцидентите на пистите - основно извънпистово каране и неподходяща екипировка.

Основно правило за каране на ски е "задният пази предния", припомниха от БЧК на старта и на ски сезона. БЧК съветва хората да се запознаят с уредите преди да излизат да карат ски, каза председателя на ПСС Веселин Ганчев.

По думите му, туристите преди да отидат в планината, трябва да проверят прогнозата за времето и да имат подходяща екипировка. Родителите да внимават и да наблюдават частите от тялото на децата им, които са изложени на действията на природата, съветват от БЧК. Основното нещо за туризма в планината, е тя да не се подценява, предупреди Веселин Ганчев.

ПСС разполага с детектори за затрупани от лавина туристи

ПСС разполага с детектори за затрупани от лавина туристи

Ще има и четвърти уред

На ски писта случаите на оказана помощ са 1 234 за 2021 г., в сравнение с 2020 г. - 2 376.

Директорът на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров предупреди, че предстоящият зимен сезон поставя на изпитание всички. Всички наши туристи са защитени в планините, защото зад гърба им стои планинската служба. Близо 600 доброволци, 22-23 кучета и редица служители в 33 отряда в цялата страна. През тази година в БЧК имат 15 нови планински спасители.

"Това е една армия на хора с големи сърца, готови да подадат ръка, за да спасят нечий живот, рискувайки своя. Екстремното каране на ски предизвика лавини, а от там и жертви, но ако се спазват правилата няма да се стига до такова развитие", каза още Христо Григоров.

През тази година БЧК е успял да събере над 130 000 лева от дарения и спонсорства. Това ще им позволи да работят още по-добре, изрази увереност Христо Григоров.