"Магистралните" бандити са се насочили към чуждестранни шофьори, като в последните два случая измамите им са извършени в самия град Русе, предупреждават от полицията.

В събота вечерта 40-годишен украински гражданин се оплакал в полицията, че е спрян от кола „Фолксваген Голф“, а шофьорът е подал сигнал със светеща палка.

Това е станало малко, след като украинецът и съпругата му са влезли в страната през Дунав мост. Докато се движели по бул. "България" в Русе били застигнати и спрени от Голфа. Фолксвагенът спрял зад тях и от него излязъл цивилен мъж, който показал документ и обяснил, че е полицаи, който иска да извърши проверка на автомобила.

После пожелал да види парите на семейството. Украинецът се усъмнил в думите на мнимия служител, защото когато извадил портфейла си той се пресегнал и опитал да му вземе парите. Двамата започнали да се дърпат, при което част от парите паднали.

Непознатият мъж се разкрещял и през прозореца на спрелия "Фолксваген" се показал друг мъж, според украинеца с пистолет в ръка. После голфът потеглил и се изгубил в далечината, а потърпевшият е сигнализирал на 112.

Дадено е описание на извършителите: Слезлият от колата мъж бил на видима възраст 60-70 г., височина 160-170 см, с набито телосложение, с къса прошарена коса, с мургаво лице и голям нос. Другият изглеждал също на възраст 60-70 г., с правилни черти на лицето, с тънки устни, с диоптрични очила с метална рамка и верижка.
Заявената щета е в размер на около 700 лв.

Вчера в 17:15 часа е подаден друг сигнал от молдовски гражданин на 35 г., който заявил, че му е извършена кражба в размер на 400 евро, след като го спрели на бул. "България" в Русе. Според неговия разказ, той е пътувал със семейството си с лек автомобил и около 15:30 часа влезли в България през ГКПП – Дунав мост.

След излизане от пункта спрели за малко, за да закупят винетен стикер, а след това продължили по бул. "България". Някъде по булеварда с тяхната кола се е изравнил друг автомобил, светло син на цвят, но не могат да посочат марка, модел, нито регистрационен номер, от който пътуващ на предната седалка мъж им показал лампа светеща в червено и синьо и им направил знак да спрат. Те спрели, отбивайки вдясно, като предположили, че това са полицаи.

От синия автомобил излязъл мъж на видима възраст около 60 години, висок около 160 см, с къса сива прошарена коса, пълно телосложение, продълговато лице и голям месест нос. Той приближил към колата и заговорил на английски, представяйки се за цивилен полицай, който трябва да извърши проверка за вещи забранени за притежание "наркотици, оръжие и фалшива валута".

После поискал да покажат парите, които носят в себе си. 35-годишният извадил 1200 евро в банкноти от по 50 евро и ги предал. След като разгледал банкнотите, мнимият полицай ги върнал и обяснил, че проверката е приключила и могат да продължат.

Няколко километра след това, когато преброили банкнотите разбрали, че от тях липсват 400 евро. По пътя на излизане от Русе в посока гр. Велико Търново видели полицейски автомобил, спрели и съобщили за случилото се.