Омбудсманът Мая Манолова беше на внезапна проверка в село Хитрино. След поредица от жалби до институцията на омбудсмана за неправомерно разпределение на финансови средства от дарителския фонд към БЧК, Манолова реши лично да инспектира Хитрино.

Припомняме, дарителският фонд към БЧК беше открит за подпомагане на пострадалите хора и семейства при трагедията от 10 декември 2016 година, при която загинаха 7 души, а други 14 души бяха ранени.

Довършват още 2 къщи в Хитрино преди зимата

Довършват още 2 къщи в Хитрино преди зимата

Започват делата за обезщетение след трагедията

В качеството си на съпредседател на Националния обществен съвет за управление на парите, събрани от кампанията в помощ на пострадалите от взрива, Манолова бе сезирана от жители на шуменското село. Според някои жители те са били определени от местния обществен съвет във втора и трета категория за парични обезщетения, въпреки че според критериите на Националния обществен съвет трябва да са в първата категория.

Колкото по-ниска е категорията, толкова по-малко средства се отпускат на пострадалите. Сумите бяха определени на 1 февруари, по време на второто заседание на Националния обществен съвет за село Хитрино.

Първа категория - за пострадалите домакинства от 30 напълно разрушени или подлежащи на събаряне къщи бяха гласувани да им бъдат отпуснати по 2 900 лв. за електроуреди и по 12 000 лв. за обзавеждане.

Втора категория - за пострадалите домакинства от 70 къщи, подлежащи на частичен и основен ремонт - по 1 750 лв. за електроуреди и по 8 000 лв. за обзавеждане.

Трета категория - 200 къщи, с по-малки материални щети - по 1 250 лв. за електроуреди и по 1 000 за обзавеждане.

Днес омбудсманът лично посети над 15 адреса и се увери, че една сериозна част от сигналите на хората са основателни. Става въпрос преди всичко за семейства, чиито къщи са абсолютно унищожени и според критериите, трябва да са в първа категория.

Според омбусмана разминаване е било открито и при средствата за многофамилни къщи. Пари са били отпускани само на едно от домакинствата в жилището, въпреки че по регламент, обезщетение трябва да получат семействата, обитаващи всеки етаж.

По настояване на Манолова кметът на село Хитрино Нуридин Исмаил свика извънредно заседание в общината на местния обществен съвет, на което омбудсманът представи конкретно всяка жалба и се обърна с молба случаите на хората да бъдат преразгледани.

Още по време на обсъждането членовете на местния обществен съвет заявиха готовност да преразгледат помощите, като окончателното решение ще бъде взето в сряда, 6 декември.

Обвиниха двамата машинисти за трагедията в Хитрино

Обвиниха двамата машинисти за трагедията в Хитрино

Високата скорост е причината за катастрофата според прокуратурата

Спорен представителите на обществения съвет при първоначалния оглед на домовете част от къщите не са били за събаряне, а само за основен ремонт. Това е поставило собствениците в по-ниска категория за обезщетяване. След вторичния оглед на експертите обаче, някои от същите къщи са били определени за събаряне.