"Изправи се, България!" ще обжалва в съда заповедта на областния управител на София за спешното премахване на Паметника на Съветската армия, съобщава БНР.

Според лидерът на формацията Мая Манолова нищо не налага демонтажа на монумента. По думите й решението на областната управа е признак за управленска немощ.

Тя бе категорична, че Левицата, част от която е Изправи се, България, няма да позволи Паметникът на съветската армия да бъде преместен. Манолова подчерта, че аргументите, че монумента е опасен са нефелни. Тя посочи, че години наред управляващите в София не са направили нищо за поддържането на ПСА, нито за неговото обезопасяване.

Цялата история, цялата постановка в тази заповед е съшита с бели конци и нямат никакво намерение да ремонтират. Имат намерение да бутнат и да потрошат паметникът, смята Манолова.

Тя се закани да докаже по съдебен път, че заключението на вещите лица за състоянието на паметника е поръчково и абсолютно неоснователно.

Припомняме, монументът е един от най-спорните в България, като от началото на войната на Русия в Украйна се увеличи натискът за преместването му от центъра на столицата. Сред предложенията беше той да бъде поставен в Музея на социалистическото изкуство.

От областната управа на София пък решиха да изградят конструктивно скеле. Причината е, че тяхна проверка установи, че паметникът се руши и трябва да бъде обследван преди преместването.

Решението предизвика поредица от протести и контрапротести, а защитници на МОЧА дори организираха палатков лагер. Именно това в крайна сметка доведе до поставянето на метални ограждения около паметника.

МОЧА се нуждае от спешен демонтаж и реставрация

МОЧА се нуждае от спешен демонтаж и реставрация

Това е установила областната управа в столицата