Възрастен  мъж е починал в заседнал асансьор в столичния кв. „Сухата река”. Сигналът в поддържащата фирма е постъпил в 14.49 часа в събота. От него ставало ясно, че асансьорът във вх. “Б” на бл. 28 в ж.к. "Сухата река" е заседнал и в него има възрастен човек. 15 минути по-късно на мястото пристигнал представител на поддържащата фирма, съобщават от  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Асансьорът бил задвижен до ниво, което позволявало да се извади човекът, но той е бил починал. Допуска се, че е имал здравословен проблем.

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са категорични, че смъртният случай не се дължи на неизправност на асансьора. Съоръжението било преминало технически преглед от лицензирано лице и е установено, че е годно за безопасна употреба.

Фирмата, която поддържа асансьора, била вписана в регистъра на ДАМТН и притежава удостоверение за поддържане, ремонтиране и преустройване. През последните три месеца фирмата е била проверявана.

Инспекторите на Главна дирекция “Инспекция за държавен технически надзор” (ИДТН) проверили на случаен принцип няколко асансьора. Един от тях бил именно въпросният в „Сухата река”. Несъответствия при проверката не са установени.

От ДАМТН посочват още, че след промяна в нормативната уредба се въвежда изискване за монтиране на устройство, което да позволява двустранна аварийна връзка при подобни ситуации. Това задължение трябва да бъде изпълнено до 31 декември 2016 година.