След множество сигнали и наблюдения, спасителният "мечешки" отряд на WWF реагира бързо и улови млада мечка,която бе забелязана многократно в покрайнините на Габрово през последните седмици. Животното бе преместено в безопасно място в планината. Местоположението му в момента се пази в тайна поради съображения за сигурност.

За да уловят мечката, екипът използва специално разработен капан тип "кълверт". Това е безопасен и хуманен метод, при който се използва голяма конструкция с рампа и врата. Вътре в капана e инсталирана примамка, която привлича мечката. Когато животното дръпнe примамката, вратата на капана автоматично се затвarя, без да наранява животното.

Мечката е упоена и прегледана от специалисти, които измериха нейни параметри като дължина, височина, ширина на лапите, дължина на опашката и състояние на зъбите. Тези данни помагат да се определи общото физическо състояние и развитие на мечката. На врата й е поставен специален GPS нашийник, който ще помогне за проследяването й в бъдеще. След това животното бе транспортирано до новия си дом в Стара планина, на голямо разстояние от населени места.

Залавянето и преместването на мечката се извърши с помощта на специалисти от WWF и представители на местното Ловно-рибарско дружество "Чардафон" и Дирекция "Национален парк Централен Балкан".

Мечките обичайно избягват срещите с хора. През пролетта обаче те са особено активни в търсенето на храна. Размножителният период влияе на поведението им, като едрите мъжки мечки показват агресия при търсене на партньорка, което често кара по-малките мечки и майките с малки мечета да странят от тях и да се приближават към населени места.

Мечка се разходи из Владая

Мечка се разходи из Владая

Животното най-вероятно е слязло в селото да търси храна

WWF призовава: не хранете мечките! Това е един от най-важните съвети, за да се избегнат конфликти между мечки и хора. Дивите животни лесно се адаптират към достъпна храна, но това може да им навреди, да ги направи опасни и дори да доведе до трагичен край за тях.