Бургас вече разполага с мониторингова станция за измерване на електромагнитно лъчение, съобщиха от пресцентъра на общината, цитиран от burgasinfo. com.

Системата ще е обслужвана от двама общински служители, които вече са преминали курс на обучение за работа с високотехнологичният апарат.
Купуването му стана по предложение на кмета Димитър Николов, подкрепено от местния парламент, посочват от общината.

Мониторинговата станция е мобилна и може да замерва ЕМЛ в различни „горещи" точки из целия град. Тя се захранва от слънчев панел или с енергия от електропреносната мрежа. Функционира при температура от - 10 до + 50 градуса.

През 6 минути сваля данни, които могат да се извличат дистанционно и да се визуализират като графики. При постоянна работа има памет за съхранение на информацията в продължение на около година, след което започва да трие най-старите резултати и да записва върху тях.

Мониторинговата станция е закупена в отговор на многобройни сигнали от жители на града, притеснени от влиянието на ЕМЛ (предимно от антените на мобилните оператори) върху тяхното здраве, заяви секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев.

Оттук нататък при следващи оплаквания тя ще се поставя при обществени и частни сгради, за да следи за отклонения от нормите. Ако такива бъдат установени, като крайна мярка се предвижда дори демонтиране на съответния излъчвател, обясни той.