Общините в България не могат сами да се справят с проблема с отпадъците. Това каза кметът на Благоевград Костадин Паскалев, цитиран от БНР.

Той беше категоричен, че е необходима политическа воля и финансово съдействие от правителството, за да могат общините в България да решат проблема със складирането и преработката на отпадъците.

Паскалев отбеляза, че нито една община в страната не е решила този проблем и никъде не са започнали процедури за изграждане на регионални депа за отпадъци.

"Не мисля, че някой е заинтересован да бави решаването на въпроса с отпадъците. Нерешаването му досега е заради липса на средства. Мисля, че министерствата трябва да се концентрират върху приема, оценката на проекти по европейските програми и сключването на договори, а не върху двете агенции по ФАР с отнети лицензи", каза Костадин Паскалев.

Изказването на Костадин Паскалев идва, след като отново се задава проблем със столичния боклук. С писма вицепремиерът Миглена Плугчиева и министър Джевдет Чакъров правят запитвания до различни общини в страната дали могат да приемат част от столичните отпадъци.

До този момент отказаха Пловдив, Карлово, Монтана и Севлиево.