Международен панаир на народните занаяти започва днес в архитектурно етнографския комплекс "Етъра" край Габрово.

Майстори от Франция, Русия, Украйна, Чехия, Румъния и от страната ще показват до 9 септември свои изделия от дърво, метал, керамика, текстил, злато и сребро.

Всяка година през първите петък, събота и неделя на месец септември Архитектурно-етнографски музей "Етър" - Габрово е домакин на Международния панаир на народните занаяти.

Тази година за 15-ти път майстори ще представят пред широката публика своята продукция.

С годините популярността на етърския панаир се увеличава. През 2003 г. негови организатори стават Министерството на културата, Националният център за музеи, галерии и изобразителни изкуства, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс "Етър". Оттогава панаирът става и международен.

Право на участие имат всички производители на народни занаятчийски изделия и домашни занятия въз основа на покана или заявка. Предметите, с които майсторите участват в панаира, трябва да отговарят на следните условия: да са използвани традиционни инструменти и предимно ръчна технология; да са свързани с обработката на суровини и материали, характерни за съответния занаят, да поддържат връзка с българската традиционна обредност.

Етнографски музей на открито "Етър" е първият по рода си музей в България. Той е открит на 07 септември 1964 г.
Музеят е разположен на 8 км южно от гр. Габрово.

Музеят заема площ от 7 хектара и в него са разположени 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането - втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в.

Това е време, когато в града се развиват над 26 занаята, чиито изделия намират пазар в Букурещ, Виена, Марсилия, Анадола.

Изграждането на музея се осъществява чрез три основни метода: реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания (копия на оригинали).