Микроязовир край Харманли е прелял и е наводнил пътища. Това заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов пред БНТ.

По думите му, през нощта са постъпили около 50 сигнала в Националния оперативен център. Те са свързани с наводнени мазета и приземни етажи.

Няма застрашени хора, няма бедстващи, никъде не се наложи да правим евакуация, съобщи Николов.

Причинените от валежите щети са в три области. "Условно нека го разделя на три - област Средец, наводнени са няколко стопански постройки и жилищни сгради, област Хасково - около Харманли - вследствие на обилните валежи един микроязовир е прелял, по пътя си е наводнил пътища. Пловдив - около 12-13 жилищни сгради, приземни етажи и 2 подлеза са наводнени", каза гл. комисар Николов.

Проливният дъжд заля улици в Сливен

Проливният дъжд заля улици в Сливен

След силния дъжд пет автомобила са изтеглени от пожарната

Обикновено наводненията идват от сухите дерета - там, където реката си тече традиционно, тя се наблюдава, рано можем да видим повишаване на нивото и да се вземат мерки, поясни той.

Нашата обиколка с министър Радев беше свързана с това да повишим вниманието към ранното предупреждение към хората. Идеята е да не допуснем жертви, подчерта Николов.

Той обясни, че заедно с министерството на околната среда и регионалното министерство работят за довършване на картите за риск. С тях ще имат цялостна картина къде може да се строим, къде пак можем да строим, но с повишена опасност, къде е забранено да сторим.

Той посъветва хората да изпълняват превантивните мерки, както и предписанията на местните власти.

В сряда привечер бе обявено частично бедствено положение в района на Ивайловград в три села - Ленско, Соколенци и Меден бук. Падналият там пороен дъжд, както и в Симеоновград, е достигнал 100 литра на литра на квадратен метър за последното денонощие, информира БНР.

Придошлите води са разрушили части на пътната настилка до село Ленско. Там са се образували дупки по 250 квадратни метра.

Второто населено място с частично бедствено положение е село Соколенци, където поради големия водосбор има увредена пътна настилка. Част от пътя е непроходим заради натрупани наноси и лепкава кал. В село Меден бук е отнесено половината от пътното платно с ширината на участъка над метър и половина и дължина около 5 метра.

В тези населени места няма пострадали и бедстващи хора. Екипи работят по захранването с електричество в пет ивайловградски села.

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова обясни мотивите за обявяване на частично бедствено положение.

"Най-разрушен е пътят за село Мандрица и Меден бук, където точно преди него в продължение на 9 метра участъкът от едното пътно платно, което е част от републиканската пътна мрежа, е отнесено от придошлата вода. И всъщност и компрометиран целият подход към пътят, който води към селото, защото това е единствения вход за селото", каза Диана Овчарова.

"Никой нито очакваше, нито предвещаваше да се случи това бедствие, на което станахме свидетели. Небето отново се затъмнява, но се надяваме, че няма да имаме неприятната ситуация", допълни кметът на Ивайловград. Очаква се бедственото положение ще бъде отменено след спиране на обилните валежи.

Направен е и разчет на необходимите финансови средства за преодоляване на кризата.