Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще разпореди на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Плевен да спре разглеждането на Доклада по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за инвестиционно намерение за разкриване на кариера за добив на варовици и скалнооблицовъчни материали в землището на луковитското с. Ъглен.

Това съобщи министърът, който заедно с омбудсмана Мая Манолова посети селото и проведе среща с жителите, които протестират срещу концесията. Разглеждането на доклада по ОВОС ще се прекрати, докато "ВиК - Ловеч" не извърши хидрогеоложко проучване, с което да се определят зоните за сигурност около карстовите извори в района на селото и ще се види дали кариерата попада в техния обхват.

Основните опасения на населението, изразени на срещата са, че дейността на кариерата може да замърси питейната вода на селото, трафикът на тежкотоварни автомобили може да предизвиква шум, запрашаване и разбиване на пътищата, както и да бъде увредена чистотата на въздуха и земеделските земи в района.

Министър Димов съобщи, че е поискал допълнителни становища от Регионална здравна инспекция в Ловеч относно евентуални рискове за здравето на населението от дейността на кариерата, както и от Областно пътно управление по отношение на допълнителните натоварвания от тежкотоварния трафик. Ще се изчака и хидрогеоложкото проучвате на "ВиК-Ловеч".

Министърът увери, че лично ще се запознае с всички становища и ако се докаже, че има какъвто и да е риск за здравето на гражданите и околната среда, разрешение за добив няма да бъде дадено. Ако обаче експертизите покажат,че няма риск от негативно въздействие, няма да има основателна причина да се спре доклада за ОВОС.