Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков инспектира укрепването на свлачището преди тунел "Железница" на АМ "Струма", съобщава БНТ.

По думите му довършването на лота от магистралата и пускането на движението по трасето между Благоевград и Симитли се бави заради неукрепения участък. Той уточни, че до няколко месеца ще е готов първия етап от укрепването на голямото свлачище преди тунел "Железница".

Шишков поясни, че извършването на строителните дейности за обезопасяване на участъка ще струва 80 милиона лева. Той добави, че се предвижда изграждане на подпорна стена и полутунелна завеса, която да обезопаси преминаването.

Регионалният министър изтъкна, че е имало процедурни проблеми, които е трябвало да бъдат преодолени, включително и подписване на договори. Сега вече всичко е ясно и подписано и може наистина да очакваме в рамките на средата на летния сезон да може в едната лента да се ползва магистралата, допълни той.

А след това за още няколко месеца да приключи укрепването на свлачището и да има пълна магистрала в тази посока. Това според мен е изключително важно, беше положен огромен труд и от проектанти и от страна на АПИ за подписване на договори - държавата стои зад това да бъде довършен този инфраструктурен обект, каза още Шишков.

В момента от лота на АМ "Струма" между Благоевград и Симитли се използват за движение само 3 км в посока София.

Пуснаха в движение още 3 километра от АМ "Струма"

Пуснаха в движение още 3 километра от АМ "Струма"

Тунел "Железница" е напълно готов