Заради миризма на амоняк се появиха съобщения, че Девня е обгазена. След като токов удар предизвика авария в "Солвей Соди" и гражданите усетиха миризма на амоняк в Девня, от РИОСВ-Варна твърдят, че няма замърсяване. Инцидентът е станал в 8:20 часа тази сутрин. 

По-късно от РИОСВ-Варна информираха, че няма замърсяване от спряното заради токовия удар производство в "Солвей Соди". Експерти на РИОСВ - Варна и Регионалната лаборатория - Варна към ИАОС са в "Солвей Соди" АД и следят за развитието на ситуацията.

Вследствие на токовия удар са спрели работещите парогенератори в ТЕЦ, както и цялата инсталация за производство на калцинирана сода на "Солвей Соди" АД.

Малко по-късно, към 11 часа няма наличие на данни за замърсяване на атмосферния въздух и водите. По резултатите в реално време от автоматичната измервателна станция "Изворите", Девня, не е констатирано повишаване концентрациите на контролираните замърсители на атмосферния въздух, като същите са значително под пределно допустимите концентрации, уваряват от екоинспекцията.

Екипи от РИОСВ са в готовност да замерят качеството на атмосферния въздух в района с апаратура за експресно определяне на замърсители "GASMET". Те имат готовност и за водни проби на изход от утаителен басейн "Падина", непосредствено преди заустване в река Провадийска.

Приложени са процедурите според аварийния план за действие с евакуация на собствения и външен персонал, както и допълнителни превантивни дейности за елиминиране замърсяването на водите на изход от утаителен басейн "Падина" - чрез поставяне на пръстени на водоотливната шахта за задържане на течностите в обема на съоръжението.

Започнали са дейности по въвеждане в експлоатация на парогенераторите и последващ пуск на инсталацията за производство на калцинирана сода, допълниха от регионалната екоинспекция.