1, 059 кг контрабандни златни накити, укрити в шкаф за CD-плеър в туристически автобус, заловиха митническите инспектори на митнически пункт „Малко Търново" при рутинна проверка, съобщиха от Агенция „Митници".

Автобусът с турска регистрация е превозвал туристи в посока от Турция към България. Рейсът марка „Ман" е пристигнал на българския митнически пункт в 1,30 часа след полунощ.

Шофьорът и пътниците са обявили, че не пренасят нищо за деклариране. При последвалата рутинна митническа проверка, митническите инспектори намерили тайник зад CD-плеъра до шофьорското място в автобуса.

В него са открити 9 пакета, увити с кафяво тиксо, които се оказало че съдържат 167 златни накити - гривни, колиета, пръстени, синджири, комплекти обеци с общо тегло 1 килограм и 59 грама.

На шофьора на автобуса -33-годишния турски гражданин Ф.О. е съставен акт за нарушение на Закона за митниците и Валутния закон.

Иззетото контрабандно злато ще бъде отнето в полза на държавата след приключване на административно-наказателната процедура по случая.