Регионалните инспектори провериха на място и по документи амфитеатъра в Несебър. Проверяващите са от Югоизточен район към Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", съобщиха от Министерството на културата.

Повод за тяхната проверка са публикации в медиите за "дострояване на амфитеатъра в Старинен град Несебър с пластмасови арки". Проверката започна още в понеделник, 24 април, след като Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" се самосезира от съобщенията в пресата.

Основната задача на инспекторите от ГД "ИОКН" бе да установят дали има нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство.

Припомняме, че "Старият Несебър" е единственият български град, който цялостно е под патримониума на световната организация към ООН за опазване на културното и природно богатство на цивилизацията.

След приключването на проверката регионалните инспектори изготвиха констативен протокол. В него има препоръки и предписания към Община Несебър.

При проверката по документи бе установено, че липсва съгласувана с Министерство на културата по реда на Закона за културното наследство (ЗКН) и одобрена от Община Несебър по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ), проектна документация за монтираното преместваемо съоръжение, предмет на настоящата проверка.

Преместваемото съоръжение е било монтирано в старата част на Несебър, в обхвата на Националния археологически и архитектурно-градоустройствен резерват "Старинен Несебър".

По време на проверката от Община Несебър демонтираха голяма част от пластмасовото съоръжение. От Инспектората на МК ще проследят и окончателното му премахване.

Несебър може да излезе от списъка на ЮНЕСКО

Несебър може да излезе от списъка на ЮНЕСКО

Застрояването на брега е отразено в критичен доклад

Старинен град Несебър е включен в Листата на световното културно и природно наследство на 7-та редовна сесия на Комитета за световно наследство през 1983 г.

По реда на националното законодателство обектът притежава статут на групова недвижима културна ценност "Археологически резерват и историческо селище - архитектурно-строителна и урбанистична недвижима културна ценност "Старинен град Несебър".

С предписанията се изисква всяка дейност по устройствени намеси, застрояване, преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане, озеленяване и благоустрояване, проектиране и изграждане на мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура да се извършва след съгласуване с Министерството на културата по реда на Закона за културното наследство.