Младежкото обединение на БСП в София проведе символичен протест срещу изграждането на лунапарк в Южния парк в столицата.

В подкрепа на каузата си младите социалисти събираха и подписи от столичани, дошли да търсят прохлада в парка.

Младите в БСП настояват да се спре изграждането на постоянни промишлени и граждански обекти на територията на парка. Те искат също да се направи допитване до жителите на града необходими ли са нови обекти и атракциони на територията на парка, преди да бъде разрешено тяхното изграждане.

Младежкото обединение на БСП настоява и да се ремонтират и поддържат езерата и алеите в парка, както и да се постави осветление в него. Младите социалисти искат и оставката на главния архитект на София Петър Диков.

Общинският съветник от БСП Гергана Алексова припомни, че преди години Петър Диков разрешава строителството в градинката до Руската църква. След като осъзнал грешката си, се оправдал с думите: „Извинете, аз се разписах като селски кмет."

На нас ни омръзна човек, който се разписва като селски кмет, да бъде главен архитект на София, посочи социалистката. „Ако ще се разписва като селски кмет, да си избере някое село и спокойно там да се разписва", допълни Алексова. Тя е категорична, че главният архитект на София носи голяма отговорност пред столичани и гости на София.

В защита на други софийски паркове социалистите планират и множество други прояви. Не можем само да строим, трябва да се грижим за парковете. Те определят стандарта на живот в един град, смята още Гергана Алексова.

Петър Димитров, представител на фирмата строител на бъдещия атракцион „Замперла лунапарк" покани младите социалисти да разгледат оградения терен, на който трябва да бъде изграден лунапарка. Той обясни, че действително на София са й необходими повече зелени площи. Към момента фирмата няма разрешително за строеж, но се очаква такова да бъде издадено. Към настоящия момент има само разрешително за монтаж на съоръженията.

Не само столична община, но и хората не правят нищо, за да се запазят зелените площи, посочи Петър Димитров и обеща на младите социалисти да се направи лабиринт от зеленина.

Основната причина строителството да бъде спряно е забраната да се извършват строителни дейности в парка, а за да бъдат монтирани съоръженията е необходимо да бъдат направени известни изкопни дейности. Затова Димитров обясни, че фирмата ще инвестира допълнително 1 милион евро, за да може атракционите да бъдат поставени на външни фундаменти. Общата стойност на инвестицията по думите му е 7-8 милиона евро.
Гергана Алексова изрази притесненията пред Петър Димитров, че този лунапарк може да последва съдбата на „София ленд".

Подписката на младите социалисти ще приключи на 30 юни, и на 1 юли на заседанието на СОС тя ще бъде внесена при столичния градоначалник Йорданка Фандъкона, в Народното събрание, до премиера и до министъра на околната среда Нона Караджова.

Към инициативата на младите социалисти се включиха и лидерът на БСП Румен Овчаров, както и общинският съветник Георги Кадиев.