Множество пожари възникват на територията на страната заради сушата.

Противопожарната обстановка в плевенския регион е сериозно усложнена от високите температури и засушаването, информират от пресцентъра на МВР.

През изминалото денонощие сухи треви са горели в землищата край селата Гривица, Писарово, Байкал, град Белене и Плевен.

Пострадали и жертви няма.

Звената на НС"ПБЗН" са реагирали на общо 370 сигнала за произшествия, от които 12 се оказали лъжливи. Ликвидирани са 55 пожара в обекти на икономиката и личната собственост на гражданите и 315 - без нанесени материални щети.

Извършени са 32 аварийно-спасителни дейности и помощни операции. Загинали граждани няма, пострадал е един човек .В горския фонд са горели 7 пожара, огнеборците са успели да спасят 13 330 дка гора, други 1077 дка са били унищожени от пламъците.

Вчера при пожар, възникнал в купи сено на територията на Крумовград, леко е пострадал 71-годишен мъж. По първоначални данни причината за пожара е проявена небрежност при боравене с открит огън.

Суха трева и широколистна гора са горели в района на връх "Бакаджик", община Тунджа. В ликвидирането му са били обединени усилията на огнеборци, военнослужещи, граждани.

Вчера към 17.50 ч. е потушен бушувалият цяло денонощие горски пожар край старозагорското село Елхово. Екипи на пожарната, Гражданска защита и Държавно лесничейство са останали на дежурство в района до 22.45 ч. снощи.
Съобщението за възникналия пожар в борова гора и лесонепригодни площи край селото е постъпило РСПБЗН - Стара Загора в 16.50 ч. на 17 юли. Пожарът се е развил на фронт от около 3 км югоизточно от с. Елхово в посока яз. "Чаталка".

За участие в гасителните действия са изпратени 21 огнеборци от РС ПБЗН - Стара Загора с три противопожарни и четири оперативни автомобила, 10 служители на Държавно лесничейство, два автомобила и 6 служители на Дирекция "Гражданска защита".

В 5.40 ч. вчера в гасенето са се включили и 40 военнослужащи с две водоноски и една тежка верижна машина за прокарване на просеки. На мястото е изпратена и верижна машина от "Мини Марица Изток" ЕАД. Унищожени са 450 дка широколистна гора и лесонепригодни площи и 350 дка бор и кедър.
Спасени са 2000 дка борова и 2000 дка широколистна гора. Предполага се, че пожарът е причинен от небрежност при боравене с открит огън.

През последното денонощие огнеборците от Монтанско са гасили 13 пожара в сухи треви и стърнища, съобщиха от Областната дирекция на полицията, цитирани от БТА.

Два декара широколистна гора са изгорели при пожар в местността "Клисура" край планинското село Железна в община Чипровци.

Пожар е горял на обширна площ в местността "Голяма ливада" край близкото село Митровци. След намесата на противопожарната служба от Монтана е предотвратено запалване на горски масиви.

500 декара сухи треви са изгорели в землището на ломското село Септемврийци, 200 декара - край село Горни Цибър в община Вълчедръм, 30 декара - в землището на село Лехчево в община Бойчиновци, 50 декара - край ломското село Орсоя, 10 декара - край град Брусарци.

Причина за пожарите е човешка небрежност при боравене с огън на открито, заявиха от полицейската дирекция в Монтана.