Корабът "Мопанг", който е потънал между Созопол и Черноморец през далечната 1921 година, изпусна голямо количество мазут. Компетентните институции са предприели всички необходими мерки, съобщиха от пресцентъра на Областна управа.

В района, където се е появило петното са поставени бонови заграждения, за да спре неговото разпространение. Взети са проби за анализ. Няма установена опасност за живота и здравето на гражданите. Институциите са на терен от първия подаден сигнал и следят стриктно ситуацията.

Предприети са всички необходими първоначални действия. Днес в Областна администрация на Бургас ще се проведе щаб с всички компетентни по казуса институции. Срещата е работна и след приключването й ще бъде изнесена пълна информация по въпроса.

"Мопанг" е американски товарен параход от типа на така наречените Liberty ships. Създаден е в Ню Джърси по специална поръчка на 150 еднакви плавателни съда с цел компенсиране на загубите от войната. Пуснат е на вода на 20 януари 1920 година.

Лежи в много добро състояние на десния си борд на дълбочина между 24-32 метра, на около 10 километра от Созопол. Възвишението от дъното е 10 метра. Основните повреди от взрива са в носовата част на кораба. Потопен е от стара морска мина от Първата световна война.