Стотици обитатели на морския свят оживяват на крайбрежната алея до малкия пристанищен кей с лодки в Приморско. Стенописи с дължина 90 м показват както характерни за Черно море видове, така и по-екзотични гости - от познатите зарган, попче и барбун през любимите на децата делфини и косатки, до гигантски октоподи и зелени морски костенурки.

Проектът е реализиран по идея на младата художничка Цвети Асенова с подкрепата на Община Приморско. Споделеното послание е за опазване на флората и фауната в Черно море и световния океан. Работата по проекта започва през октомври 2022 г., като се очаква той да бъде изцяло завършен в началото на летния сезон.

В съответствие с екологичното послание художничката използва само водоразтворими устойчиви бои, които не замърсяват околната среда. Приложени са различни техники, като неравностите по стената също са интегрирани по органичен начин в стенописа, за да се постигне повече дълбочина и 3D-ефект.

Снимка 619017

Източник: Община Приморско

За детайлите на обитателите от подводния свят се използват флуоресцентни бои, а пълната красота се разкрива именно на тъмно. Това става възможно с инсталираното от община Приморско многоцветно LED осветление по протежение на стенописите. Когато то работи, се постига допълнителна дълбочина на образите, а при промяна на цвета се създава оптическа илюзия за движение на морските обитатели.

Първите светлинни тестове на арт проекта са преминали успешно, като официалната премиера е планирана за официалния празник на Приморско - 24 май.

Цвети Асенова споделя, че много местни хора, рибари и моряци са се включили спонтанно в проекта, помагайки със снимки на различни риби и съвети. Положителните реакции на хората ме мотивираха да се върна още през пролетта и да продължа да работя, допълва тя.

Снимка 619020

Източник: Община Приморско