Ден след като в социалната мрежа се разгоряха коментари за снимка, на която мъже в национални носии крачат бодро в едно от езерата на Рила, от екоминистерството обясниха, че ще наложат санкции.

За юридически лица Законът за защитените територии предвижда налагане на имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв., а на физически лица - глоба, като минималната е в размер от 5 до 100 лв., а максималната от 500 до 5000 лв., цитират от МОСВ.

Припомняме, в Национален парк "Рила", който е защитена територия, има специални изисквания за опазване на околната среда и езерата от замърсяване и подобни прояви са недопустими.

"Санкции за неспазване на режимите в НП "Рила" ще бъдат наложени на организатори на заснемане на филм", гласи съобщението на Министерството на околната среда и водите.

Процедурата за административни наказания и санкции за неспазване на режимите в защитената територия започва да бъде налагана от дирекция "Национален парк Рила", обещават от ведомството на Нено Димов.

"Решението е във връзка със събитие на 11 август, събота, в района на циркуса на Седемте Рилски езера. Дирекцията е издала разрешение за заснемане на сцени от филм, като в заповедта на директора на парка са дадени изрични указания за начина на провеждане на снимачните дейности и организацията им. Заповедта не е била спазена, извършени са нарушения на Закона за защитените територии, плана за управление на парка и установените режими и норми в парка", гласи съобщението на ековедомството.

Организатор на събитието е фондация "Нашият дом е България". Повод за хорото във водите на езерото е заснемане на филма "Нашият дом е България". Според МОСВ не са спазени поставените условия по издадената съгласувателна заповед на директора на парка.

"При установяване самоличността на участниците в нарушението, които нерегламентирано са навлезли в езеро "Близнака", също ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност", уверяват от МОСВ.

Вчера служителите на парка не допуснаха нерегламентирано навлизане на моторни превозни средства в защитената територия, обясняват от ведомството. Въпреки това в социалните мрежи се появиха снимки на коли, с които участниците в сцената са се придвижили по планината.