Приключи разчистването на пластмасовите и фармацевтични отпадъци от общинския имот до моста на Автомагистрала "Струма" край Дупница, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Част от тях се запалиха на 13 август 2019 г. и станаха причина за увреждане на пътната инфраструктура. Разчистването бе разпоредено от министъра на околната среда и водите Емил Димитров и надзиравано от Върховна административна прокуратура.

Дружеството "Балканфарма Дупница" АД е отстранило общо 1870,64 тона композитни опаковки, а община Дупница е премахнала 178,32 тона твърда пластмаса. Продължава извозването на останали на терена излезли от употреба гуми и смесени отпадъци, информират от ведомството.

Генератор на част от отпадъците е фармацевтичната компания "Тева", собственик на "Балканфарма Дупница" АД. За да се пристъпи към разчистване, бяха проведени разговори между Емил Димитров и ръководството на компанията. В началото на септември 2020 г. фармацевтичната компания започна разчистване от общинския имот до моста на Автомагистрала "Струма".

Останалата част от отпадъците от терена до моста бяха разчистени от Община Дупница след нареждане от РИОСВ - София.

Припомняме, че пластмасовите отпадъци бяха оставени на нерегламентиран терен до автомагистралата от бивш изпълнител на дейности по събиране и съхранение на отпадъци, чието разрешение за дейности с отпадъци беше отнето от РИОСВ - София на 21 август 2020.