Мечката, която нападна жена край село Малка Арда, община Баните, ще бъде заловена и убита. От МОСВ са издали разрешително на Държавно ловно стопанство „Славейно" да организира и осъществи отстрел на животното в района.

Припомняме, в средата на юли 64-годишна жена от смолянското село Оряховец беше жестоко нахапана от мечка. Животното нападна група хора, които бяха в гората за гъби.

Малко след това стана ясно, че нападението е изпреварило екоминистерството само с няколко дни, преди в района да бъдат доставени предпазни средства.

След инцидента беше остреляна друга мечка, но впоследствие се оказа, че тя не е животното, нахапало възрастната жена. Дни след първия инцидент, в oбластта отново имаше случай на нападнат от мечка.

От МОСВ уточняват, че контролът при лова и за спазването на условията в разрешителното се осъществява от РИОСВ-Смолян.

Екоминистерството е дало съгласие и за разселване на 8 броя мечки от област Смолян в подходящи високопланински територии с ниска плътност на вида, далеч от населени места.

Дейността ще се осъществява чрез улавяне и маркиране с нашийници, съоръжени с радиопредаватели и устройства за глобално стационарно позициониране /GPS/.

Методът на улавяне на мечките е чрез ненараняващи стъпни капани, които се проверяват всекидневно. Дейността ще се осъществява от Сдружение за дива природа "БАЛКАНИ" с помощта на РИОСВ-Смолян и дирекция „Национална служба за защита на природата" на МОСВ.

Предстои среща на ръководството ековедомството с кметовете на 19-те проблемни общини от областта с цел да бъдат координирани действията за предпазване на населението от нападения и щети.

МОСВ планира и среща с ръководството на Изпълнителната агенция по горите за предприемане на дългосрочни съвместни мерки, с които да се гарантира осигуряване на хранителната база на животните далеч от населените места.