Дават над 3 млн. лв. за завършване на пречиствателната станция за питейни води в Сливен. Парите са предвидени в бюджетната програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за периода 2018 - 2020 г. Очаква се тази система да служи на над 81 000 души.

Това заяви министър Петя Аврамова при участието си в парламентарния контрол днес в отговор на въпрос за подновяване на строителството на съоръжението. Предстои да започне обществена поръчка за обследване на изпълненото строителство, проектиране и строително-монтажни работи за нейното завършване. Прогнозният срок за изпълнение на тези дейности е 2020 г.

Станцията ще пречиства доставяната вода за Сливен от язовир "Асеновец". Към момента тя е завършена на 90 %. Строителството й е замразено през 2009 г. Една от главните причини е, че не са изградени довеждащите водопроводи от язовира до пречиствателната станция за питейни води, както и тези от съоръжението до града.

Проектирането и изграждането на водопроводите ще бъде финансирано от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020".

Те са включени в разработеното регионално прединвестиционно проучване за обособената територия, обслужвана от "В и К" ООД, гр. Сливен. Общата стойност на всички обекти в него е около 40 млн. лв.

Кандидатстването за финансиране пред Управляващия орган на програмата е до 23 април 2019 г.

Проектът включва още доизграждане на напорен водоем и преливна система, реконструкция на съществуващи довеждащи водопроводи и на главни клонове с доказани чести аварии, както и подмяна на тръбни връзки и помпени агрегати.