От Министерството на здравеопазването отрекоха да е обявена грипна епидемия в област Стара Загора към настоящия момент, каквато информация се появи по-рано днес.

Грипна епидемия е обявена единствено в областите Бургас и Шумен поради повишената заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип, потвърждават от МЗ.

Временни противоепидемични мерки на територията на дадена област се въвеждат само след предварителното им съгласуване с главния държавен здравен инспектор съгласно изискванията на Закона за здравето, заявяват от Министерството на здравеопазването.

Припомняме, в област Бургас мерките влязоха в сила от вчера- 12 януари и ще продължат до 17 януари, докато в област Шумен грипната епидемия е обявена, считано от 13 до 18 януари.

И в област Шумен обявиха грипна епидемия

И в област Шумен обявиха грипна епидемия

Временните противоепидемични мерки влизат в сила от 12 януари

Временните противоепидемични мерки въведени в двете области включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации. Лечебните заведения трябва да предвидят възможност за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения, с оглед на приемане на насочени пациенти с грип усложнения.

Задължително е провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

Онлайн обучение при грипна ваканция - ще решава МОН

Онлайн обучение при грипна ваканция - ще решава МОН

Няма достатъчна наличност на противогрипни ваксини