Министерство на науката чрез Районните управления по образование ще решава дали учениците, които излизат по места в грипна ваканция, ще учат онлайн или няма да учат изобщо.

Това каза министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Той отново бе категоричен, че няма да се обявява национална грипна ваканция, а ще се следи по области. Началниците на РЗИ и експерти от МОН и общините ще решават спрямо цифрите и показанията за заболеваемост и ще се взема решение дали ще има грипна ваканция и как ще се провежда. Какво да е обучението и дали да е онлайн ще решава МОН, поясни министърът.

Меджидиев потвърди, че няма достатъчна наличност на противогрипни ваксини и по аптеките и при лекарите има изчерпване. Министерство на здравеопазването прави постъпления да се зареди с ваксини.

Припомняме, в областите Бургас и Шумен са обявени грипни епидемии, което означава, че учениците излизат в грипна ваканция, спират се свижданията в лечебните заведения, временно се преустановяват профилактичните прегледи, имунизациите и реимунизациите. Въведена е и забрана за провеждане на масови събития.

По-късно от Министерството на образованието и науката обявиха, че учениците в областите Бургас и Шумен излизат в грипна ваканция, съответно от 12 и 13 януари до 18 януари включително.

Грипът е мощен, но няма да се обявява епидемия

Грипът е мощен, но няма да се обявява епидемия

Засега няма нужда от мерки в столицата