Когато започне грипната епидемия, грипът е много мощен и успява да изтика всички останали вируси. Един от ефектите на последните сезони без грипна епидемия е прилагането на познатите противоепидемични мерки. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БиТиВи за разпространението на грипа.

Той обясни, че за разлика от другите респираторни заболявания грипът започва доста рязко и водещите симптоми са високата температура, силна отпадналост, липса на апетит. "След тригодишен период заради липса на грип на освободения терен реши да се върне. Самият грип не може да се изясни кой ще е водещият щам", коментира здравният инспектор.

Доц. Ангел Кунчев добави, че няма определена математическа граница на заболеваемост, за която да се каже в кой регион ще има грипна епидемия и в кой няма да има. Всяка година ставаме свидетели на едно желание и административен натиск върху РЗИ да обявява грипна епидемия. Има родители, които го желаят това нещо, но ние компромис няма да направим. Там, където няма условия, грипна епидемия няма да се обявява, категоричен бе държавният главен здравен инспектор.

За МЗ е по-важно по отношение на коронавируса да има тестове в Регионалните здравни инспекции и да се използват за там, където има необходимост.

Грипът настъпва от изток на запад, далеч сме от епидемия

Грипът настъпва от изток на запад, далеч сме от епидемия

Повишена е заболеваемостта и в областите Варна, Шумен, Габрово, Търговище, Разград

Темата коментира и епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси, пред Нова телевизия. Без паника! Всяка година има грип и той ще обхване цялата страна, заяви той.

В Габрово, Шумен, Пазарджик, Ямбол грипът настъпва. Кантарджиев очаква покачване на случаите, а в София в момента е плато на заболеваемостта. Пикът ще е през февруари, според него. Засега няма нужда в столицата да се въвеждат мерки.

Кантарджиев съветва да носим маски на местата, където се събират много хора. Той смята, че сега е по-вероятно грипът да ни вкара в болница, отколкото коронавируса. Кантарджиев съветва да се обръщаме към лекар. В деня преди да се проявят симптомите и в дните след проявата човек е най-заразен. Опасността от ковид е в Китай да не се селектира нов вариант. Хигиена, проветрение и маска препоръчва Кантарджиев.

Алкохолът в малка доза помага, но трябва да дефинираме малка доза, изтъкна той. До 30 милилитра препоръчва Кантарджиев, за да не натоварване черния дроб.

Обявиха грипна епидемия в Бургаска област
Обновена

Обявиха грипна епидемия в Бургаска област

В Пазарджик места за деца има само в частни болници