Тази година грипната вълна идва от източните области на страната и започва седмица - две по-рано от обичайното. Иначе нищо ново. Това заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев на извънреден брифинг на стълбите в Министерство на здравеопазването.

Циркулират грипните варианти Виктория и Дарвин, което като разлика няма особено голямо значение. Протичането на грипа е класическо и в Министерство на здравеопазването няма данни за усложнения.

Бургас е първата област, която обяви грипна епидемия и взе мерки, включително и онлайн образование за няколко дни. Повишена е заболеваемостта и в областите Варна, Шумен, Габрово, Търговище, Разград. Също и в Пазарджик, като в областта леглата в детските отделения са пълни. Там ще бъдат разкрити нови легла за болните дечица.

Обявиха грипна епидемия в Бургаска област
Обновена

Обявиха грипна епидемия в Бургаска област

В Пазарджик места за деца има само в частни болници

Неизбежно е грипната вълна да стигне и до София, по думите на Кунчев, но сме столицата и страната е много далеч от показатели за грипна епидемия. Затова и всички мерки ще бъдат обсъждани и предлагани на регионално ниво, както това стана в Бургас. 

В София няма проблем с обявяването на болнични легла за децата. Готовността на лечебните заведения трябва да е изключително висока, ще има натоварване и запълване на детските легла, ще бъдат разкрити допълнителни легла. Първите мерки, които ще се вземат са имунизация, по здравните заведения спиране на женските консултации, забрана на свижданията и ограничаване на масови прояви с обществен характер. "С две думи, нищо ново", посочи Кунчев.

Данните се менят ежедневно и още утре Кунчев очаква нови такива, които могат да променят картата на заболеваемостта. 

След като преминахме заболеваемостта на ковид, има възможности и ресурси, здравната система може да се справи. Засега няма стойности, на база на които да се обяви грипна ваканция във всички училища в страната.

Най-важното е да не се пристъпи към самолечение и да се търси лекарска помощ, призова доц. Кунчев.