Изключително високи сметки за вода предизвикаха безпокойство сред жители на Казанлък, предаде БНТ. Има домакинства, които дължат по 700 лева.

От ВиК поеха вина за големите сметки, като обясниха, че става въпрос за некоректно отчитане на водата от страна на инкасатора.

Хората в казанлъшкия квартал "Христо Ботев" се оплакаха, че за миналия месец са получили баснословни сметки. Обикновено едно семейство месечно изразходва около 10 кубика, но жителите с изненада установили, че имат отчетена вода по 200-250 кубика за месец.

"Никога не е бивало да плащаме толкова много вода, ниe повече от 10-12 кубика не сме плащали. Лятото, когато переш, може да стигнат 12-13 кубика, обаче сега да ми каже, че имам да плащам на месец... Значи ние плащаме 120 кубика на година. Това означава, че ние 2 години не сме плащали вода все едно." - коментира жителката на квартала Ганка Едрева.

"Обикновено ние сме двама души вкъщи - 8 кубика, горе-долу толкова някъде ползваме, сега са ми написали 56 кубика. Как се плаща това нещо?" - недоволства Минчо Тилев.

От ВиК-Казанлък заявиха, че служителят, виновен за некоректното отчитане на водата, вече е освободен от работа.

От фирмата обаче настояват, че хората въпреки всичко дължат тези суми.
Ръководителят на района заяви, че хората в квартала са изразходвали тази вода в рамките на последната една година.

"Имаме по-скоро неинкасирани водни количества и сега те се натрупват изведнъж на сметките на гражданите - говорим за суми от порядъка на 100-200-300 лева, които са в тежест особено за пенсионерите." - посочи Станислав Христов, ръководител на район във ВиК Казанлък.

От водоснабдителното дружество предлагат за всеки индивидуален случай схема на разсрочено плащане, съобразно финансовите възможности на потребителите.