От началото на тази година в Русе в Детската педагогическа стая са регистрирани 212 младежи за изясняване на техни прояви - кражби, грабежи, хулигански действия. От тях 159 са момчета и 53 момичета, съобщи news.ruse24.bg.

Близо половината от тях са с повече от едно престъпление или противообществена проява. Тези деца най-често са от непълни семейства - полусираци, с разведени родители или майка или баща в чужбина.

Много от младежите, чиито родители работят извън България, се отглеждат от баби и дядовци, които не могат да контролират постъпките им.

В детската педагогическа стая са влизали и деца, които са материално добре осигурени, както и такива, които се издържат изцяло от социални помощи.

В много от случаите родителите не знаят какви места посещават децата им и с кого се събират. Те не познават приятелите им.

Често се случва отношението родител - дете да е много агресивно и от двете страни. Вече не е прецедент и бой между момичета в училищата.

На извършителите на повече противоправни деяния ежемесечно се извършват проверки в домовете и училищата им и се разговаря с тях. При осъдените непълнолетни на пробация се работи съвместно със специалист по изготвен план.