Заради бурята в столицата през изминалите дни падналите дървета са над 60, както и 70-80 клона. Всички паднали дървета са обезопасени към настоящия момент, увери директорът на "Зелена система" Димитър Данчев пред журналисти в столичната градинка "Чайка".

Той посочи, че дървесината ще бъде извозена до инсталацията за биологично третиране "Хан Богров". Там от листната маса и дървесината се прави компост, който бива използван за цветните фигури и подхранването на различните храстови масиви. Заради бурята най-опасните дървета били в южните райони и по парковете.

На въпрос на News.bg колко са опасените дървета, които ще бъдат отстранени не заради бурята, Данчев отбеляза, че постоянно се следи състоянието на дърветата и наличието на сухи клони.

Ураганен вятър събори дървета и спря тока в Сливенско

Ураганен вятър събори дървета и спря тока в Сливенско

Поривите са надвишавали 100 км/ч

Следим изкъсо състоянието на дърветата, така че това е регулярен процес. Колкото и да са премахнатите дървета през есента и пролетта засаждаме нови дървета. Към момента сме засадали над 1 000 дъверта, като до края на годината предстои над 1 500 да бъдат засадени в зависимост от падналите, увери Данчев.

Иначе Брезата в градинка "Чайка" бе премахната заради изсъхване. Данчев обясни, че от миналата година било следено дървото, тъй като имало сухи клони, а сега вече дървото изсъхнало. Предстои да бъде премахната и Върбата в градинката пред столичния хотел "Рила". На мястото на Брезата ще бъде засадена декоративна растителност с храсти и декоративни дървета, а на мястото на Върбата - нова такава.

Силен вятър изкорени дървета в столична детска градина

Силен вятър изкорени дървета в столична детска градина

Няма пострадали

Следят се постоянно дърветата, но в тях протичат процеси, които са невидими за нас и се налага да бъде направен процес по обследване. С метода на обследяването се проследява дали в дърветата има нещо опасно или дали има различни патогенни заболявания, обясни експертът.

Ние обследваме дърветата, в които се съмняваме. Не могат да бъдат обследвани всички дървета, а експертите следят само тези, които имат определени белези, че в тях може да има нещо опасно и да доведат до някакви инциденти, отбеляза Данчев.