Археолози намериха около седем хиляди фрагмента от стенописи от 9 - 10 в. при разкопки в манастир във Варна. Сред находките са шест помещения, вероятно от жилищна сграда, съобщи БТВ.

Новооткритата сграда дословно повтаря като структура и техника на градеж скрипториума на манастира, където през Средновековието са преписвани и превеждани книгите.

Шестте еднакви помещения, доскоро на дълбочина 4 метра, са с размери 2.50 на 2.40 м. Учените предполагат, че са били жилища за монасите. Смята се, че комплексът е изграден по времето на цар Борис Първи, който дори е пребивавал тук.

По думите на ръководителят на разкопките проф. Казимир Попконстантинов, манастирът изпълнява двояка функция - на книжовно-просветно средище, и на мисионерско средище.

Причината според него е в това, че този район е бил гъсто заселен от прабългари, и този манастир е бил резиденция на св. цар Борис.

Преди дни учените откриват бронзово Разпятие. По-късно студентите от Великотърновския университет, участващи в разкопките, намериха втори кръст - железен.

Находката тепърва ще бъде изследвана и датирана. Археолозите продължават да вадят от земята и керамика, като най-ранната е от 9 век, а най-късната от османския период - 18 век. Интерес предизвикват и 32 закопчалки за първите книги на новопокръстена България.

Проф. Казимир Попконстантинов казва още, че за първи път откриват изображения на светец. "От тях имаме само лявата половина, лявото око в една монументална фигура и лявото око на една миниатюрна фигурка", обясни Попконстантинов.

Той допуска, че изображенията може да са на монаси, канонизирани за светци. Манастирът в местността Караач теке или Текето на черните брястове е посветен на Пресвета Богородица, защото според една от легендите тук овчарче открива нейна икона. Комплексът е единственият паметник на средновековна Варна.