От началото на денонощието в пожарните служби в страната са получени над 70 сигнала за произшествия, свързани с усложнената метеорологична обстановка. Към момента силите и средствата на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" участват в извършването на 22 аварийно-спасителни дейности. Няма данни за застрашени хора и населени места.

Модулно формирование от състава на 101-ви алпийски полк ще окаже помощ на населението в Смолян. Вследствие на обилните валежи в града е обявено бедствено положение.

Модулното формирование е в състав от 41 военнослужещи, които със специализирана техника ще изграждат диги на река Черна в кв. Устово в града. Действията им се ръководят от командира на алпийците полковник Димитър Кацаров. Военнослужещите се включват в спасителните действия по молба от областния управител на Смолян Недялко Славов.

Бедствено положение в Смолян

Бедствено положение в Смолян

Река Черна преля

Постъпилите в пожарните сигнали са предимно за територията на Столична община и областите Пловдив, Пазарджик, София, Смолян. Основната част от тях са за наводнени приземни етажи, мазета, дворове и части от пътна и улична инфраструктура, както и за отстраняване на опасни предмети и паднали дървета.

В област Пловдив екипите са извършили отводнителни дейности на 21 сигнала за наводнени къщи, дворове, подлези, улици, обществени сгради. Отработени са и няколко сигнала за паднали дървета.

На телефон 112 са подадени 15 сигнала за локални наводнения на територията на област Смолян. Със заповед на кмета на община Смолян е обявено бедствено положение на територията на цялата община. Основната част от сигналите са концентрирани около речното корито на река Черна. За оказване помощ на РДПБЗН - Смолян е предислоциран хидро-модул от пожарната служба в Пловдив.

Микроязовир край Харманли преля и наводни пътища

Микроязовир край Харманли преля и наводни пътища

Частично бедствено положение е обявено в три села в Ивайловградско

След интензивен дъжд в пожарните служби на територията на област Пазарджик са получени над 30 сигнала за произшествия. Основната част от сигналите са за наводнени мазета, както и на приземни етажи на обществени сгради и части от уличната инфраструктура.

За по-малко от час пет екипа на пожарната са оказали помощ в 22 от случаите, работата по отводняване на останалите обекти продължава. Сред засегнатите обществени сгради са МБАЛ-Пазарджик и болница Ескулап. Към момента няма данни за бедстващи и пострадали хора.