Кметът на столичния район "Студентски" предлага да бъде изграден наказателен паркинг на мястото, където от Столична голяма община са решили да дадат под наем за автомивка в района.

В писма до столична голяма община Петко Горанов припомня, че на 21 юли т. г. Столичният общински съвет (СОС) прие общински парцел в ж.к. "Студентски град" да бъде отдаден под наем за 10 г. вместо върху него да бъде изграден наказателен паркинг за нуждите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Имотът с обща площ от 2889 кв. м се предвижда да бъде отдаден след конкурс за месечен наем от 3560 лв. на месец без ДДС.

Столичният район Студентски пита жителите на Мусагеница искат ли зелена зона и обществен паркинг

Столичният район Студентски пита жителите на Мусагеница искат ли зелена зона и обществен паркинг

Те ще попълнят анкетна карта

Предложението в дневния ред на СОС е внесено в последния момент като допълнителна точка с доклад от съветниците Николай Стойнев и Стефан Марков от ГЕРБ-СДС, се казва в писмото.

Преди тях, на 13 ноември 2020 г., екипът на СО-район "Студентски" предлага с писмо до кмета Йорданка Фандъкова парцелът да бъде изваден от дружеството Пазари Изток ЕАД, за да бъде създаден наказателен паркинг за нуждите на транспортния оператор.

Паяци вдигат излезли от употреба автомобили в столичния район "Студентски"

Паяци вдигат излезли от употреба автомобили в столичния район "Студентски"

До момента на наказателен паркинг са откарани 30 стари автомобила

Предварителните проучвания на Пазари Изток ЕАД извеждат, че имотът трябва да бъде използван за изграждането на следните обекти: детска площадка; павилиони; временен открит паркинг; площадка за ръчна автомивка.

В ж.к. "Студентски град" има 10 автомивки, търговските площи също са много. За сметка на това наказателен паркинг няма, а нуждата от него се усеща всеки ден. "Екипът на СО-район "Студентски" ще настоява за реализацията на своето предложение", каза кметът Петко Горанов.

ДНСК върна топката на Столична община за строежа в Студентски град

ДНСК върна топката на Столична община за строежа в Студентски град

Към настоящия момент ДНСК не разполага с проект за бъдещо строителств

В продължение на политиката на Столична община за осигуряване на по-добра жизнена среда за гражданите, по отношение на мобилността и с оглед реализиране на мероприятия, подпомагащи овладяването на задълбочаващият се проблем, касаещ неправилното паркиране на териториите на столицата, обособени за жилищни комплекси, както и липсата на места за осигуряване на отговорно пазене на стари и репатрирани от "Център за градска мобилност" ЕАД неправилно паркирани автомобили, изграждането на наказателен паркинг на територията на СО-район "Студентски" би осигурило положителен резултат по отношение преодоляване на затрудненията за ефективното управление на района, пише кметът.

Той прилага и съответстващи документи.