Община Кюстендил ще внесе искане до министрите на финансите Симеон Дянков и на здравеопазването Стефан Константинов, касаещо плащането на по-ниски здравни вноски от непушачите.

Това обяви на пресконференция кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"Искането ни е от следващата година непушачите да внасят 50% от здравната вноска. По този начин ще се постигне облекчаване на хората, които полагат грижи за своето здраве и действително не тежат на здравната система", заяви Петър Паунов.

Според него това трябва да бъде стимул за всеки човек, полагащ грижа за по-доброто си здравословно състояние. Това е модерна практика в целия съвременен свят. Здравните фондове могат да извършват определените изследвания за това дали даден човек е пушач или не.

„Хората, които не пушат, намаляват риска за своето здраве, облекчават здравната система и трябва да плащат по-малка здравна вноска", подчерта още Паунов.

Припомняме, административният съд в Кюстендил отмени забраната за тютюнопушене в обществените заведения в града..

Съдът определи като незаконосъобразно допълнението в разпоредбата на чл.12 от Наредбата за обществения ред на територията на Община Кюстендил, влязло в сила от 01.07.2010 г. със съдържание: "както и в залите за консумация на място в питейните заведения, в заведенията за хранене и развлечения.

Кюстендил е единствената община, която забрани тютюнопушенето в обществените сгради, припомниха юристи от областния център.