Остава блокадата на българо-гръцката граница.

Напрежението при пункта Кулата"-Промахон ескалира, предава кореспондентът на БиТиВи в региона.

Чакащите с дни български шофьори са направили пълна контраблокада. Десетки тираджии са затворили границата и не пропускат нито една гръцка лека кола. До това решение се стигнало след организация с колегите им, които чакат от гръцка страна.

Съобщава се за изпочупени коли, както и за ранени.

Кореспондентката на БНР съобщава, че българските превозвачи са решили да продължат блокадата на границата с Гърция за неопределено време. Те настояват и за намеса на международни хуманитарни организации за подобряване на положението им. Протестиращите са категорични, че няма да пропускат коли и камиони, докато гръцките фермери не освободят напълно трафика по целия европейски коридор. 

Те опитаха да преговарят с гръцките фермери, но разговорът приключи безуспешно. Нашите тираджии настояват да бъде осигурен коридор за преминаване на тежкотоварни камиони. Те изтъкват, че 2000 шофьори са заложници на този капан.

Те не са съгласни да бъдат частично пропускани на гръцка територия, защото щели да попаднат в капана на гръцката блокада.

Напрежението расте, гръцката държава трябва да отпуши границата, отсече Митов
Обновена

Напрежението расте, гръцката държава трябва да отпуши границата, отсече Митов

Транспортният министър иска съдействие от еврокомисар Виолета Булц

През ГКПП Илинден – Ексохи е спряно преминаването на всички видове автомобили от 10.00 часа, съобщават от „Гранична полиция”. Причината са стачните действия преди гръцкия пункт.

По неофициална информация от гръцки служители леки коли и автобуси ще бъдат пропускани между 15.00 и 17.00 часа. От 17.00 до 22.00 часа отново ще бъде преустановено движението на всички превозни средства.

Малко след 13.30 часа от „Гранична полиция” информираха, че е преустановено пропускането на автомобили и през ГКПП „Капитан Петко войвода”. Периодът на блокадата не е уточнен.

Спряно е движението на автомобили и през ГКПП Кулата-Промахон. По-рано през него минаваха леки коли и автобуси, но не и камиони. 

Трафикът през останалите пунктове на българо-гръцката граница засега е нормален, поясняват от „Гранична полиция”.

ГКПП-Кулата е отворен за леки коли от 7.30 часа тази сутрин, съобщава БиТиВи.

11 км е опашката от камиони преди границата. Камионите от вчера се отклоняват още край Благоевград, тъй като паркингите край „Кулата” са пълни.

Полиция през цялата нощ е отклонявала тежкотоварните автомобили на пътен възел „Бобошево” на магистрала „Струма”.

Към 18:00 часа опашката вече е 17 км, а камионите са подредени в две редици. 10-12 километра е и колоната от ТИР-ове в Гърция.

Превозвачи, блокирани повече от 36 часа, спират леки коли и автобуси с гръцка с регистрация и не позволяват да минат границата.

Блокадата на границата с Гърция от българска страна става постоянна, докато не бъде вдигната гръцката, решиха протестиращите около 1000 български шофьори на ГКПП Кулата.

Вчера от страна на гръцките фермери дойде заканата, че блокадата ще стане постоянна в следващите дни, тъй като смятат да затегнат режима.

От Областна администрация-Перник са информирали за БНР, че в полицията е получено разпореждане да се спре преминаването на камиони през Перник. На територията на областта те се спират при Старо село. Целта на ограничението е да се избегне образуването на километрични опашки. Освен това ще бъде избегнато и допълнително натоварване на движението по магистрала „Струма”.