Министър Ивайло Московски е поискал съдействие от еврокомисаря по транспорта Виолета Булц във връзка с блокираната българо-гръцка граница, съобщават от министерството. Той е изпратил официално писмо, в което е изразил сериозното безпокойство на българската страна заради продължителното задържане на камиони на граничните пунктове между България и Гърция.

Московски е информирал еврокомисарката, че неправомерните действия на гръцките гранични власти водят до значителни икономически щети за българските превозвачи. Заради забавяне на доставките на товари те дължат обезщетения под формата на неустойки по договорите. В писмото си транспортният ни министър подчертава, че от блокадата най-много загуби търпят българските превозвачи. Причината е, че има не малко случаи на превоз на малотрайни стоки с определен срок на годност и транспортиране, валидността на които вече е изтекла или изтича в близките дни.

Московски е категоричен, че затварянето на границата създава сериозни пречки за свободното движение на стоки и хора. Поради тази причина страната ни настоява за поне един постоянен транспортен коридор за преминаване на българските превозвачи до и през територията на Гърция.

Транспортният министър иска от еврокомисар Виолета Булц съдействие да бъде обърнато внимание на компетентните гръцки власти, че подобна ситуация засяга основните свободи на гражданите в ЕС и основополагащи принципи на Единния пазар на ЕС.

Държавата е взела абсолютно всички мерки, с които разполага. Това заяви по-рано пред журналисти в парламента външният министър Даниел Митов по повод блокадата на гръцката граница.

Инструментите, с които разполагаме като държава, ги използваме, подчерта той.  Изпратено е уведомление до Европейската комисия, която ще стартира процедура срещу Гърция за неизпълнение на европейското законодателство и южната ни съседка най-вероятно ще бъде глобена.

Напрежението на границата ескалира, тираджиите не пускат гърци у нас
Обновена

Напрежението на границата ескалира, тираджиите не пускат гърци у нас

"Илинден" е затворен за всички автомобили

Два пъти Бойко Борисов е разговарял с гръцкия си колега. Даниел Митов също няколко пъти е разговарял за проблема с гръцкия външен министър.

Напрежението расте, притеснен е Даниел Митов. Гръцката държава трябва да отпуши границата, категоричен е министърът. 

Стана ясно, че няма да спрем с натиска за разрешаване на казуса. Държавата ще направи всичко възможно, за да може нашите превозвачи, нашите фермери да си търсят правата, заяви външният министър. Проучвали се опциите, по които това да стане. 

Междувременно евродепутатът и заместник-председател на ВМРО настоява с писмо до Министерския съвет страната ни да претендира Гърция да понесе санкции заради блокадата на общата граница с България, а българските фирми, пострадали пряко и косвено от блокадата, да бъдат компенсирани от бюджета на Европейския съюз.