Хотелиерите и ресторантьорите в Сандански търпят големи загуби заради кризата по границата с Гърция.

Председателят на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански Иван Терзиев обясни, цитиран от БНР, че туристите са отложили резервациите си за почивните дни.

90%, да не кажа 100 % от туристите не дойдоха”, посочи Терзиев. Той посочи, че основните туристи са български, но 30 % са гърци. Те се притеснявали, че може да дойдат и да не могат да се върнат.

Иван Терзиев отбеляза, че в Сандански в момента има около 3000 легла. Той смята, че с подобряването на инфраструктурата на града и с реновацията на хотелите в Сандански има развитие. Имало все повече запитвания от руски и румънски туристи.

Към момента всички гранични пунктове с Гърция са отворени. При организираните чрез туроператори пътувания към Гърция няма анулации.

Туроператорите коментират, че са повлияни ранните записвания за почивки на море. Те обясняват, че когато пътуването не може да се осъществи заради форсмажорни обстоятелства, които не са по вина на туроператора, се задейства застраховка и туристите получават 100 % от заплатените средства за пътуването. Тази застраховка фирмите били длъжни да сключват задължително.

Управителка и собственичка на туроператор Свидна Динева отчита спад в броя на резервациите. Фирмата й оперира на гръцкия пазар. Динева смята, че напрежението влияе на решението на българина къде да почива. Тя се надява с нормализирането на обстановката в южната ни съседка, ситуацията и на туристическия пазар да се нормализира.

Управителят и собственик на туроператор на турския пазар Джамал Лютви коментира, че много българи се отправят към Турция. Причината за това е, че за празничните дни обикновено се предпочитат по-близките дестинации.