Граничният пункт Кулата-Промахон е затворен за преминаване на товарни автомобили в двете посоки, съобщават от пресцентъра на МВР. Блокадата е възобновена в 18.20 часа.

Остава забраната за преминаване на всички видове превозни средства през ГКПП Илинден-Ексохи.

Кореспондентката на БНР в района съобщава, че гръцките фермери са възобновили блокадата на Кулата-Промахон още в следобедните часове. Тя се позовава на информация от български превозвачи, които са били спрени от гръцката полиция преди „Промахон”.

На „Илинден-Ексохи” блокадата за леки коли и автобуси е била вдигната само за 30 минути. След това отново е възобновена.

Веселин Дангов от стачния комитет на превозвачите обяснява, че гръцката полиция е започнала да спира пътуващите към България тирове още в 16.30 часа. Камионите са спирани на около километър-два преди „Промахон”.

От стачния комитет на българските превозвачи определят тези действия като недопустима провокация след вчерашното разпореждане на главния прокурор на южната ни съседка блокадите в страната и по границите да бъдат вдигнати. Разпоредено е също земеделската техника да бъде изтеглена от пътищата.

Превозвачите предупреждават, че ако фермерите не изтеглят техниката и не прекратят блокадите, най-късно в понеделник ще спират влизащите от Гърция камиони със селскостопанска продукция. Ще бъдат спирани и транзитно преминаващи през нашата страна.

Проверка на „Хоризонт” е установила, че земеделската техника на гръцките фермери не е изтеглена от граничните пунктове с България – „Промахон” и „Ексохи”.