Протестиращите гръцки фермери са започнали да изтеглят тракторите си от ГКПП-Промахон. Малко след 11.00 часа 20-ина трактори са се изтеглили по магистралата в посока Серес, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Повечето от струпаните 500 трактора на Промахон остават, като предстои да бъде решено дали ще бъдат изтеглени напълно.

По-рано кореспондентката на БНР в Гърция съобщи, че фермерите са започнали да изтеглят тракторите от повечето блокади в Гърция. Присъствието на голяма част блокадите вътре в страната вече било почти символично.

До края на седмицата се очаква земеделците да се оттеглят напълно от протестите.

Предложенията на правителството щели да бъдат обсъдени на събрания на ГКПП „Промахон” и „Ексохи” днес и утре. Същото се отнася и за мащабната блокада при Лариса. Ще бъде решавано дали блокадите да продължат до гласуването на закона в парламента или фермерите ще се оттеглят преди това.

На други места се преминавало на режим „временно примирие”, след като предложенията на правителството са обсъдени. Той ще продължи докато спортният проектозакон бъде внесен за гласуване. Земеделците очаквали промените, които са договорени на срещата с премиера Алексис Ципрас.

Тракторите продължават да стоят на невралгичния пътен възел Темби на магистралата Егнатия. Фермерите обаче са били принудени да отворят за движение магистралата Атина – Солун, тъй като са били притиснати от бежанската криза.

Пътуващите към Македония мигранти продължили пеша пътя си, след като автобусите им били спрени от блокадите.