Протестиращите гръцки фермери днес до обед са изтеглили почти всички трактори от ГКПП Кулата-Промахон. Това съобщава БТА, позовавайки се на информация от регионалния представител на Съюза на международните превозвачи за Благоевградска област Росен Велев.

Припомняме, че тракторите в продължение на повече от месец блокираха движението и пречеха на нормалния трафик през границата.

В събота премиерът Борисов обяви, че е дал два дни срок на гръцките власти да решат проблема с блокадите. Ако това не се случело, той щял лично да вземе по-сериозни мерки.

Без блокада по границата с Гърция

Без блокада по границата с Гърция

Всички пунктове работят

Превозвачите също поставиха ултиматум на фермерите, като заплашиха, че ако блокадата не бъде прекратена до 9.00 часа тази сутрин, ще предприемат ответни действия.

Фермерите са започнали да изтеглят земеделската техника още през почивните дни. Трактори са изтегляни и тази нощ. Сега на граничния пункт Кулата-Промахон имало само няколко трактора, коментира Росен Велев.

Той посочи, че ситуацията на ГКПП Илинден-Ексохи е сходна. Тази сутрин там е имало само десетина трактора.

Именно това е и причината превозвачите да не предприемат контрадействия и да спират движението на автомобилите с гръцка селскостопанска продукция.

Росен Велев изрази надеждата си да е дошъл краят на блокадата, като я определи като безобразие и тормоз.