Щетите за българските превозвачи от блокадата на гръцката граница ще са над 10 млн. лв. Това изчисли министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в ефира на БиТиВи.

Московски обясни, че в момента няма натоварване по граничните ни пунктове, но за край на гръцката блокада по границите ни ще може да се говори, след като приключи срещата между премиера на Гърция Алексис Ципрас и недоволните фермери.

Транспортният министър обаче представи справка за последните няколко години, според която: "На 24 януари 2007 година отново гръцки фермери затварят с трактори, комбайни за две седмици границата ни с Гърция; На 26 януари 2009 година се случва същото за три седмици; на 29 януари 2010 отново незаконно за три седмици фермерите затварят граничните пунктове между България и Гърция. Стачката през 2011 година е 18 дни и сега от 16 януари 2016 до преди няколко дни отново гръцки фермери са блокирали границата ни".

"Януари и февруари гръцките фермери нямат какво да правят. Тогава поставят големи искания към правителството си, като не им се удовлетворят и започват да затварят границата с България", разтълкува данните министър Московски.

Според него обаче единственият потърпевш от това е именно нашата страна. "Единственият тормоз, който се налага от тяхна страна от десет години по за три седмици, е срещу България и българските превозвачи", отбеляза министърът на транспорта и изчисли, че щетите за българските превозвачи през тези години се оценяват на 10 млн. лева на блокада. "Сега дори ще са повече", призна министърът.