Гръцкото правителство и протестиращите фермери не са постигнали споразумение, съобщава кореспондентката на БНР в Гърция. Блокадите ще продължат. Трафикът на места ще бъде прекъснат при по-облекчен режим, а на други ще бъдат затворени и обходните маршрути.

През нощта на общи събрания фермерите са обсъдили предложения от срещата с премиера Алексис Ципрас. Фермерите не са доволни от предложените от правителството промени и затова продължават с протестите.

На някои места протестиращите все още провеждат съвещания, за да решат дали да продължат с преговорите с аграрното министерство и обсъждат промяна в стратегията на протестите.

Представители на протестиращите са категорични, че няма да се оттеглят нито от пътищата, нито от границите.

Фермерите по места решават програмата по блокиране на движението. Те дори не искат да дадат информация за часовете на свободен достъп.

Не всички фермери обаче са на единно мнение. Някои заплашват, че ще затворят и обходните маршрути, а други предлагат да се протестира без блокади.

На граничните пунктове е решено да се отварят при натрупване на тирове, за да се избегне образуването на опашки.

Правителството смята, че няма възможност за повече компромиси към фермерите. Управляващите призовават протестиращите да се оттеглят от блокадите и диалогът да продължи.

За преодоляване на кризата не са успели да допринесат и лидерите на опозиционните партии, които също са се срещнали със земеделците.

Нашите превозвачи очакват още днес гръцките фермери да възобновят блокадата по границите. Шофьори, пътуващи до Гърция, коментират, че земеделците в района на Солун, Лариса и Серес са крайно недоволни от преговорите с Ципрас. Стачните им комитети не били допуснати на преговорите.

Ако блокадата бъде възобновена, превозвачите призовават родните власти да изискат ясен график за пропускане на тировете. Ако това не се случи, те ще блокират движението на леки коли и автобуси от Гърция към България.

ГКПП „Илинден-Ексохи” се очаква да бъде затворен в 15.00 часа. Тогава изтича 48-часовото предупреждение на гръцките фермери.