Шести ден и в двете посоки не се пропускат никакви автомобили на българо-гръцката граница. 

Нашите превозвачи смятат да вдигат контраблокадата по граничните ни пунктове, обяви в Бургас на пресконференция министърът на транспорта Ивайло Московски, съобщи БТА.

От 15:10 часа е премахната блокадата на ГКПП-Ивайловград и Златоград, съобщаха от МВР. Възстановено е преминаването на превозни средства и в двете посоки на движение.  Към момента няма данни за образували се колони от чакащи МПС на ГКПП-Ивайловград.

По предварителна информация пропускателният режим за ГКПП-Златоград е валиден до 08:00 часа на 22 февруари.

Към 15.40 часа е възстановен пропускателният режим и в двете посоки за всички моторни превозни средства през ГКПП-Кулата-Промахон.
По същото време е получена информация и за отпадане на блокадата на ГКПП - Капитан Петко войвода.

Към 16.00 часа е свалена и блокадата на ГКПП-Маказа и движението в момента се осъществява нормално. Във вътрешността на южната ни съседка, в посока Комотини, могат да се ползват обходни маршрути.

От 16.10 ч. е възстановено движението и през ГКПП-Илинден.

Българските превозвачи са се съгласили на този компромисен вариант при разговори днес. Основен аргументи на министър Московски е била бедствената ситуация, в която се намират много български шофьори. "На първо място трябва да бъдем човеци", заяви министърът.

Ако обаче след това гърците отново блокират границата, министър Московски заяви: "Честно казано не знам кой може да носи отговорност. Категорично нещата от българска страна ще излязат извън контрол."

Над 6 000 бяха камионите на ГКПП "Кулата-Промахон" от двете страни на бариерата.

На ГКПП "Капитан Петко войвода" край Свиленград вече се покачи напрежението на гръцка територия, където шофьорите на българските тирове преговаряха да бъдат пропуснати да преминат в България.

На ГКПП "Златарево-Ново село“ се е образувала близо 4-километрова опашка от тирове. Повечето от превозните средства влизаха на наша територия от Гърция през Македония.
По решение на ръководството на пункта бе пуснато още едно трасе, насочени са и екипи от гранични полицаи.

След поредния провал на преговорите от вчера министър Ивайло Московски определи случващото се като „система от провокации от гръцка страна за последните седем-осем години”. Според него е необяснимо държавата да не може да стопира блокадата. „Притеснен съм от липсата на по-сериозна намеса от страна на ЕК”, подчерта още министър Московски, цитиран от БНР.

Продължава и хуманитарната акция за изхранването на нашите шофьори.

Припомняме, днес стана ясно, че Борис Харизанов, адвокат от Петрич и собственик на консултантска кантора, е подал жалба в прокуратурата в Серес както срещу фермерските блокади, така и срещу бездействащите гръцки институции.